”Mitt ibland oss” av Ulrica Stigberg


Jag erkänner gärna att Ulrica Stigbergs bok ”Visuell drog: om barn, unga och nätporr” var det som man brukar kalla för en game changer för mig. Inte bara för att det fanns så mycket pålitlig, dokumenterad och naturvetenskaplig information om porr, men för att implikationerna för samhället var så klart poängterade att man ville att varje politiker på hela jorden skulle få läsa den. Jag skrev en artikel om det för min blogg (som även finns på svenska) som gjorde att trots att boken inte finns på italienska, så skrevs det om den på italienska Vanity Fair, och har väckt ännu mer uppmärksamhet. Read more

Filed in Pieces - Essays reviews | Comment Now

Berg som går att besegra

Förra veckan avslutade jag min termin som stödkvinna för organisationen Rise, som har för syfte att ge stöd till personer som har varit sexuellt utnyttjade som barn. Man brukar prata om att något har varit en resa, men jag tror … Read the rest of this entry

Filed in På svenska, Pieces - Body-mind-soul, Pieces - Political points of view | Comment Now

Femicid, är det något att skratta åt?

Ikväll besökte jag POINT Music Festival på Göteborgs konserthus för att titta på en konsert som hade presenterats som en dramatisering av Beethovens Kreutzer Sonata.

Jag hade sett en liknande teatralisk bearbetning av den för många år sedan och eftersom musikstycket är bland mina favoriter och jag har läst romanen minst tre gånger, såg jag verkligen fram emot att få se den igen.

I rollen som romanens berättare fann vi Krister Henriksson, som tolkade rollen på ett sitt eget sätt. Jag vet inte hur många av er som har läst Tolstojs mästerverk, men för de som inte har gjort det vill jag berätta att det handlar om ett kvinnomord: En patriark från 1800-talets Ryssland mördar sin fru som han bedömer som otrogen, av ren “svartsjuka”. Read more

Filed in På svenska, Pieces - Films and shows reviews, Pieces - Political points of view | Comment Now

“Dignity” on FestiFlix!

My documentary “Dignity” is now available to watch online on demand on Festiflix streaming channel!

You can find it at this link. Enjoy!

Filed in Directing, News | Comment Now

“Justine c’est moi”: reflektioner kring Lars Von Triers Melancholia

Nu på söndag kommer jag att förverkliga en dröm: att titta -för kanske sjunde gången- på filmen Melancholia där den blev inspelad.
Göteborg Filmfestival har ordnat en tur som kommer att ta oss desperata nördar till Tjolöholms slott, för att njuta av atmosfären, snacka film, känna oss starstruck i efterskott och sedan minnas för livet.

Därför har jag nu tänkt översätta min gamla filmanalys som jag skrev på italienska för en kultursida för många år sedan, med hjälp av Bosse Forsén och Mikael Moiner. Jag presenterar den här, varsågoda!

“Melancholia”: Depressionen som förintar världen.

Melancholia är en planet utan gravitationsbana (en ”interstellär planet” enligt den astronomiska definitionen) som kolliderar med Jorden och ödelägger den, vilket vi omedelbart förstår utifrån filmens vackra och nästan prerafaelitiska spoilerprolog. Filmens huvudpersoner är Justine (Kirsten Dunst – prisad som bästa skådespelerska i Cannes) och hennes syster Claire (Charlotte Gainsbourg), som turas om att vara huvudkaraktärer i filmens första respektive andra akter. Det är egentligen Justine som lever vidare som central gestalt i filmen och dominerar den emotionellt ända fram till slutet. Hennes karaktär är den enda som genomgår en verklig utveckling under filmens gång. De andra reagerar på vad som händer omkring dem, men fortsätter i grunden att vara desamma. Read more

Filed in På svenska, Pieces - Films and shows reviews | Comment Now

Julkalendern för Svenska Ambassaden i Rom

Jag älskar att göra lite filmer för Svenska Ambassaden i Rom Ambasciata di Svezia in Italia – Embassy of Sweden in Italy som blir en del av deras mysiga julkalendern!
I år koncentrerade jag mig på Jul på Liseberg som vi nådde med Julpaddan för min första lucka!

Filed in Directing, Events - Presentations, På svenska, Press room | Comment Now

Ny installation “Just Looking”

Jag och Mikael Moiner har jobbat tillsammans för ett installationsprojekt (sex skärmar + sex högtalare) för att berätta om de olika typer av kvinnohat som uttrycker sig i sexualiserat våld mot kvinnor.
Vi hoppas att kunna få visa det i den rätta konstmiljön men vi tyckte att det var viktigt att visa upp den idag, på Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Det brukar inte se ut så på svenska gator, som tur är, men det gör det i många många andra länder, inte minst i mitt ursprungsland Italien.
Om ni har 60 lediga sekunder, är ni välkomna att titta. Tack!

Filed in Directing, Events - Presentations, News, Photography | Comment Now

New project for “Dignity no-profit People”

As a derived project of my documentary film “Dignity”, a brand new project was started, called “Dignity no profit people“. We are now extremely happy to announce that the project is expanding even more, as we are buying some land to build a multipurpose center where we plan for educational, handicrafts, health, sports, theatrical and you-name-it projects!

If you have any ideas you want to share with us, please feel free to come with proposals! We are open and curious, and do not focus on money but on love, creativity & effort from all who believe that single small acts of beauty do make a difference! As our page is mainly in Italian, please do not hesitate to get in touch with me, should you feel curious about more!

Filed in Highlights, News | Comment Now

Projektledare för Askims bibliotek!

I slutet av förra året fick jag ett uppdrag som renoveringsprojektledare för Askims bibliotek i södra Göteborg. Det har varit en mycket spännande och utmanande tid för mig, och framför allt väldigt roligt. Jag har koordinerat många olika slags människors jobbinsatser. Möten med allt från kulturarbetare till hantverkare av alla de sorter har gjort att jag har haft mycket omväxlande arbetsdagar och kommit i kontakt med fantastiska människor, som har gett mig så mycket på så många sätt. Jag har lärt mig lite av varje, framför allt om inredning vilket jag älskade att hålla på med. Turligt nog var de flesta nöjda med mig och mina insatser. Mitt främsta mål var att försöka se till att skattebetalarna skulle få så mycket som möjligt för sina dyrbara pengar, utan att behöva kompromissa med kvalitet.
Det var roligt att bli intervjuad några gånger om mitt projektledarskap, då vi skulle inviga biblioteket. Publiceringarna sammanföll med tidpunkten för ett samarbete jag hade med Göteborg Wind Orchestra i Tidaholm och Göteborg. Så flera artiklar kom ut samtidigt, under de sista dagarna!
Så här kommer ett fotalbum från bibbans invigning igår, en länk till Vårt Göteborg och till Västgöta Bladet samt några bilder från tidskrifterna. Kul!

Filed in Events - Presentations, News, På svenska, Press room | Comment Now

Narrator for concerts dedicated to Rome

I had the great pleasure and honor to be invited to narrate about my home town Rome by one of the most important musical institutions of the city of Gothenburg, the Göteborg Wind Orchestra, located in the oldest building in town – the Kronhuset.

Directed by Maestro Niklas Wallén, I will have the opportunity of narrating about the Eternal City from a sightly more subtile and unusual perspective.  I will use the four elements of water, earth, air and fire, that give an emotional experience even to the occasional tourist.

Double concert tomorrow in the town of Tidaholm, and grand concert on Saturday, 4 pm at the Kronhuset!

Filed in Acting & Performing, Events - Presentations, News | Comment Now