på svenska

Jag är en regissör, författare och skribent som har en lång kärlekshistoria med Sverige, där jag bor just nu. Jag är född i Rom 1964.

Än så länge finns det inte så mycket på svenska här förutom en berättelse som heter Midsommar, som jag har filmatiserat i kortfilmsformat och som ni kan se direkt här. Filmen har utvalts till flera internationella festivaler. En subsite om filmen kan ni hitta på engelska här. Jag är också stolt över samarbetet med musikern och skådespelaren Andrea Chimenti, samt kompositören Max Fuschetto som bidragit med all originalmusik till filmen.
Själva berättelsen skrev jag ursprungligen mixat på både svenska och italienska. Jag älskar den mycket och jag hoppas att ni tycker om den. Ni kan få läsa den här om ni har lust.

På senare tid har jag ägnat det mesta av min tid åt att verka som regissör. Sammanlagt har mina kortfilmer deltagit på 100+ internationella festivaler, och jag har vunnit en femtedel av dem.
Min största framgång hittills gäller en dokumentärfilm som jag har filmat i Moçambique, Dignity. Den är tillägnad åt några föräldralösa flickor som bor i ett hem i ett fattigt område. Den har visats på olika festivaler, och har vunnit en del priser – jag kunde inte vara lyckligare!
En annan film bland mina senaste är en jazzinspirerad kortfilm, The Coltrane Code. Idén är ursprungen ur en dröm av den svenske saxofonisten Joakim Milder. Även denna film har blivit utvald till några internationella filmfestivaler.
Innan dess hade jag filmat några musikvideos, i synnerhet för en svensk pianist som jag älskar så mycket, Daniel Karlsson. En underwebbplats är tillägnad detta arbete. Jag har också regisserat musikvideos för Andrea Chimenti och Max Fuschetto.
Min regissörsdebut skedde nästan av en slump 2006, då jag regisserade en nollbudgetkortfilm om de onda aspekterna av copyright: The Disney Trap – How copyright steals our stories. Den har setts av mer än 1.840.000 personer på YouTube – jag är glad att mitt budskap gick fram.
Jag har också verkat som teaterregissör av olika pjäser som var baserade på andra berättelser.

Som författare, vad gäller fiktion, har jag skrivit en roman på italienska som heter Di morire libera (“Att dö fri”, Progetto Santiago, 2016) som berättar om en historisk karaktär, Michelina Di Cesare, en kvinnlig bandit som levde i andra halvan 1800-talet. Den kommer att finnas på engelska under 2018. Innan hade jag redigerat en samling av mina egna och andras berättelser (Tutti giù all’inferno, [”Alla ner i helvetet”] som publicerades av Giulio Perrone Förlag, 2007). Alla mina berättelser och artiklar har publicerats i otaliga samlingar, tidningar och på webben. Jag är chefredaktör för en av de mest besökta lit-bloggarna i Italien som heter La poesia e lo spirito. Jag har haft min egen artist blog på Unità online (dagstidningen som grundades 1924 av Antonio Gramsci) så länge den existerade.
Jag frilansar på många tidningar, bland annat: Nazione Indiana, Carta, Diario, Accattone, Micromega, Loop Magazine, Bcomeblog, BlackmailMag, Carmilla, FaM, Giuseppe Genna, Il Grandevetro, INCIQUID, Wu Ming Foundation, Kai Zen, Music on Tnt,  Off, Origine, Rassegna Sindacale, Slowcult, TabulaRasa, Terranullius, Toilet och Unonove. Jag är nu mest aktiv som recensent, särskilt inom områderna musik (främst europeisk jazz), litteratur, film, konst och teater.

2002 grundade jag en grupp av frivilliga läsare av opublicerade texter där avsikten var att ge råd till okända författare och möjligtvis hjälpa dem att hitta ett bokförlag till deras verk. Gruppen heter iQuindici och den är kopplad till Wu Ming Foundation. Jag ledde gruppen till och med 2009. Det var en underbar erfarenhet och det hjälpte mig att utvecklas som politisk människa utöver att jag lärde mig att redigera litteratur.

Då och då har jag också iklätt mig andra roller: musikproducent, sångtextförfattare, skådespelerska, fotograf (de flesta bilder på den här webbplatsen är mina egna), manusförfattare, festivalarrangör, programledare i radio, översättare med mera.

Bilden på mig togs av fotografen Mikael Moiner november 2017.

Comments are closed.